500grSpaghetti(Om bami te maken word gebruik gemaakt van spaghetti)
1stUi(gesnipperd)
4tn knoflook(gesnipperd)
1tlTomaten puree
1stGember (optioneel)(vers a 2 cm in 2 stukjes gesneden)
1stTrassi ( ong. 1 cm groot)
1tlLaos Poeder
1tl Gember Poeder
1tlPiment Poeder
1tl Kentjour Poeder
1tlAji-No-Moto
1/2tlzwarte peper
2stSalam Blad
4elZoute Ketjap (meer of minder naar smaak)(Black soy No 1)
2elZoete ketjap (meer of minder naar smaak)(ketjap Manis (A))
2 a 3takjesSelderij(grof gehakt)
2 a 3el Zonnebloem of olijf olie
Instructies
Spaghetti beetgaar koken in ruime pan, met 2 maggi blokjes. Zie ook aanwijzing op de verpakking. Indien klaar, giet de spaghetti af in een vergiet en schep deze terug in de pan. Doe een halve eetlepel olie, 1 el zoute en 1 el zoete ketjap in en meng deze goed door elkaar.
Verhit een ruime wok met 3 el zonnebloem olie. Laat dit heet worden. Fruit de ui en knoflook voor ongeveer 1 minuut.
Voeg de volgende kruiden toe: Trassi, Laos, Gember, Piment, en Kentjour poeder, Zwarte peper en Aji-No_moto.
Let op dat het niet gaat aanbranden, doe anders ongeveer 3 el water erbij. Bak alles op een laag vuurtje voor ongeveer 2 a 3 minuten.
Tomatenpuree erbij en kook een minuutje mee.
Bij een laag vuurtje schenk je dan 3 el zoute en 1 el zoete ketjap erbij.
Schep de helft van de spaghetti nu erdoor. Doe dit rustig en neem de tijd. Gebruik 2 grote kooklepels om alles goed door elkaar te mengen. Voeg daarna de rest van de spaghetti erbij en rustig op een laag vuur alles goed omscheppen.
Proef of alles op smaak is, zo niet dan pas je deze aan door extra zoete of zoute ketjap toe te voegen. Schep nu de grof gehaakt selderij door heen. Vuur uit zetten, en de Bami is klaar.
Let op! Bami niet afdekken met een deksel indien het nog warm is. Wil je het toch afdekken, doe dat keuken paper over de wok heen.
Notities
Eet deze bami samen met kip sate of Surinaams kip. Komkommerzuur enĀ ketjap sambal mag er niet bij ontbreken.