Heb je eenmaal een Surinaams loempia geprobeerd, dan wil je geen ander loempia meer! Ervaar een ander soort loempia dan de Chinees of Vietnamees loempia.

Surinaams Loempia recept
Recept van eenvoudig Surinaams loempia.
Ingrediënten
Voor de Loempia
- 500 gr Kipfilet
- 250 gr Kouseband (klein gesneden)
- 250 gr Witte kool (fijn gesneden)
- 250 gr Tauge
- 2 st Uien (1 gesnipperd, 1 heel)
- 2 st knoflook (1 klein gesneden, 1 heel)
- 20 gr kipkruiden
- 1/2 tl gember poeder (optioneel)
- 3 st Maggi blokjes (of 3 eetlepels tuinkruiden bouillion)
- 1 tl Witte peper
- 2 takjes Selderij
- 1 gr. lp soja saus (optioneel)
- Loempia vellen (gebruik volgens aanwijzing op verpakking)
- 2 grote lepel Olie (zonnebloem)
Voor de Saus
- 2 a 3 rijpe Tomaten
- 1 Ajuma peper (of madame Jeanette)
- 4 teentjes knoflook
- Zout
- Azijn
Instructies
- Kipfilet koken in een pan met niet al te veel water. Wacht even tot het begint te schuimen en haal de schuim weg met een lepel. Doe dan 1 teentje knoflook, 1 hele ui, 1 takjes selderij erbij en kook nog een minuut of 15 tot het vlees gaar is. Daarna laten afkoelen en uitpluizen.
- Snij de kouseband in stukjes, ongeveer 1 a 2 cm, snij de witte kool in fijn, maak de taugé schoon. Versnipper 1 ui en snij 1 teentje knoflook klein.
- Neem een ruime wok of pan. Doe daar 2 grote lepels olie in. Fruit de ui en doe na een minuut de knoflook erbij. Doe dan de uit gepluisde kip erbij.
- Doe de gember poeder, de kipkruiden, witte peper en 1 maggiblokje erbij en roerbak alles voor ongeveer 5 minuten.
- Na 5 minuten doe je de witte kool erbij, na 3 minuten de kouseband met nog 1 maggiblok erbij, na 5 minuten de taugé erbij doen. roerbak nog alles nog ongeveer 1 minuut en doe eventueel nog een grote lepel soja saus erbij. Als laatste doe je nog een takje fijn gesneden selderij erbij.
- Indien alles op smaak is dan kan het vuur uit. Laat het minstens 30 minuten afkoelen alvorens de loempia vellen te vullen. Gebruik voor elke vel 1 ruime eetlepel vulling.
- Er zijn vele manieren om een loempia te draaien, hierbij een foto hoe het ook kan. Klop het eiwit van een ei los. Rol de vulling in een loempiavel tot een loempia, besmeer de uiteindes met eiwit en vouw dicht.
- Heb je de loempia’s met vulling gerold, dan kan je deze frituren. 5 minuten op 170 a 180 graden tot het goudbruin is.
Tomaten Saus
- Je kunt de tomaten rauw gebruiken maar je kan het ook een paar minuten in kokend water onderdompelen tot dat ze wat zachter zijn. Snij ze daarna in stukken.
- Doe de in stukken gesneden tomaten in een bakje van de mixer samen met de knoflook en maal alles tot dit fijn is. Giet het over in een schaaltje en voeg naar smaak zout en azijn toe.