Surinaams saoto soep, de soep die elke Surinamer kent. Saoto soep maak me met liters tegelijk, en het gaat altijd op. Mijn recept is voor ongeveer 5 liter soep, wil je meer of minder, dan gebruik je wat meer of minder water en pas je de rest van het recept aan!

Saoto soep Surinaams
Ingrediënten
- 5 liter Water
- 1 Ui (groot)
- 1 st. Verse Laos (2 a 3 cm)
- 3 stengels Sereh (citroengras)
- 1 st. Verse Gember (2 a 3 cm)
- 10-12 Maggi bouillion blokjes (geel/rood verpakking)
- 10-15 st Pimentkorrels
- 3 Salam blaadjes
- 3 tk. Selderij
Nodig voor Garnering
- 1 kg Kipfilet (gebakken)
- 4 st Maggi bouillon blokjes (geel/rood verpakking)
- 600 gr. Rijst (gekookt) (optioneel)
- 8 st Eieren ( 1 per persoon) (hard gekookt)
- 2 zakjes Frites chips (naturel) of kentang
- 400 gram Tauge
- 1 pak So-oen (witte vermicelli) deze is ook kant en klaar verkrijgbaar
- 100 gr Gebakken uitjes
Nodig voor Ketjapsambal
- 200 ml Zoute ketjap (Black soy no. 1)
- 100 ml water
- 3 st Maggi blokjes
- 1 st. Laos ( 1 a 2 cm)
- 3 tn knoflook
- 2 st Peper (Ajuma)
Instructies
Bereiding van bouilon
- Vul een soeppan met 5 liter water, en voeg aan toe: De sereh, Laos, Gember, Ui, Salam blaadjes, 10 Maggi bouillon blokjes, Piment korrels en selderij.
- Breng dit aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat het ongeveer 1,5 tot 2 uurtjes pruttelen met deksel op pan. Proef of het op smaak is, voeg anders nog wat maggi blokjes toe. De bouillon is klaar.
Garnering Klaar maken
- Terwijl de bouillon aan het pruttelen is, maak je de kipfilet schoon, snij elk in twee stukken. Verkruimel 4 maggi blokjes met het vlees en laat deze ongeveer een uurtje marineren in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Na een uurtje, bak je het mooi goudbruin in wat olie. Binnen van het vlees moet door en door gaar zijn. Laat de olie uitlekken, en afkoelen en daarna pluis je de gebakken kipfilet.
- Ondertussen kook je eieren hard in ongeveer 15 minuten ( 1 per persoon)
- Gebruik een saoto mix van vermicelli en kentang (frites chips). Kant en klaar te koop bij de toko's. Bespaar tijd en een hoop werk door deze kant en klaar te kopen. Let altijd op de houdbaarheid datum indien je deze koopt.
- De vermicelli en kentang zijn ook apart te koop, zodat je deze zelf kan mixen. Meestal koop ik alleen de vermicelli en gebruik ik frietjes chips (naturel), uit de supermarkt. Let op dat je altijd de NATUREL friet koop.
- Indien je geen kant en klare So-oen heb gekocht, dan moet je de vermicelli zelf bakken in een wok met hete olie. Indien de olie goed heet is, dan doe je telkens wat mie bij, dit doe je beetje bij beetje. De mie is bijna direct klaar, haal het uit de olie en laat het uitlekken op keukenpapier. En zo ga je door dat je genoeg denkt te hebben. Laat het afkoelen en breek het in stukjes van een paar centimeter.
- De taugé 1 minuut in heet water blancheren en met koud water afspoelen.
- Optioneel kan je ook een beetje gebakken uitjes in je soep bijdoen.
Ketjapsambal bereiden
- Breng ongeveer 100 ml water aan de kook, doe hier 3 maggi blokjes, 3 teentjes knoflook, 2 Ajuma peper en een stukje laos bij. Op een laag vuur laten pruttelen tot tot dat knoflook en peper goed zacht zijn.
- Laat het afkoelen en haal de laos eruit. Daarna alles pureren.
- Gebruik het zelfde pannetje om 200 ml zoute soja saus (Black soy No.1) op te warmen. Doe dan het mengsel van peper en knoflook bij. Laat het ongeveer 5 minuten op een laag pitje verder pruttelen. Daarna is het klaar.
Notities
