Er zijn veel verschillende recepten voor Surinaams Nasi te vinden op het internet. Hieronder vind je een redelijk basis recept voor de Surinaams Nasi, doch heerlijk! Je kan natuurlijk altijd experimenteren door andere kruiden te gebruiken, toch zou ik je aanraden om eerst de basis recept klaar te maken.

Nasi Surinaams

5 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht, Rijst Gerechten
Keuken Surinaams
Porties 5 pesonen

Ingrediƫnten
  

  • 500 gr Basmati of Nasi rijst (Gekookt en afgekoeld)
  • 1 st Kipfilet (300 – 500 gr)
  • 50 gr Gedroogde Garnalen (30 minuten wellen in water)
  • 100 gr Doperwten (vers of diepvries)
  • 2-4 stuks Maggiblokjes (gekruimeld)
  • 1 grote Ui (gesneden)
  • 6- 8 teentjes Knoflook (gesneden)
  • 3 a 4 takjes Selderij (grof gesneden)
  • 1 stukje Gember (Vers in 2 stukjes)
  • 1 tl Zwarte peper
  • 1/2 tl Pimentpoeder
  • 1 stukje Trassie (1 a 2 cm groot)
  • 4 el Zoute Ketjap (Black Soy No. 1) (of meer indien nodig)
  • 2 el Zoete ketjap (Ketjap Manis) (of meer indien nodig)
  • 4 el Zonnebloem olie (of meer indien nodig)

Instructies
 

  • Rijst koken volgens aanwijzing op verpakking. Daarna deze goed laten afkoelen.
  • Smeer de kipfilet in met een verkruimeld maggi bouillon blokje. Laat het een uurtje marineren in de koelkast. Bak daarna de kip krokant in zonnebloem olie. Laat het afkoelen en pluis deze uit.
  • Verwarm zonnebloem olie in een ruime wok en frituur het gehakte ui en knoflook op een matig vuurtje voor ongeveer 2 minuten.
  • Voeg zwarte peper, pimentpoeder, gember stukje, 2 verkruimeld maggi blokjes en trassi toe.
  • Voeg een scheutje water bij en bak alles nog een paar minuten. (water is om aanbranden te voorkomen)
  • Voeg gepluisde kip en garnalen erbij. Bak dit ook voor ongeveer 2 minuten mee.
  • Doperwten toevoegen en bak mee voor ongeveer 1 minuut.
  • Zet het vuur laag en voeg de helft van het rijst toe. Doe hier 4 eetlepels zoute en 2 eetlepels zoete ketjap bij.
  • Met 2 kook lepels rustig omscheppen. Iedere korrel moet een bruin laagje krijgen. Neem de tijd om dit te doen.
  • Voeg dan de rest van het rijst toe, met 2 eetlepels zoute en 1 eetlepel zoete ketjap. Ook nu weer rustig alles goed omscheppen. Doe de selderij erbij en meng alles goed door elkaar.
  • Vuur uitzetten en u bent klaar.

Notities

Gebruikte ingredienten voor Surinaams Nasi
Ook nasi is heerlijk met komkommerzuur, surinaams kip, kip sate en ketjap sambal.