Een pittig Surinaams kipgerecht. Deze kan je net zo heet maken als je zelf wilt. Heerlijk met bami, rijst of brood. 

kip in ketjap

Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams, Surinaams-Javaans

Ingredi├źnten
  

  • 1 kilo Kip (dijen, drum stuks, kipfilet of hele kip)
  • 1 grote Rode UI (fijngesneden)
  • 5 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 Tomaat (in stukjes gesneden)
  • 1 stuk Laos (3cm)
  • 1 stuk Gember (3cm)
  • 2 takjes Selderij (fijn gesneden)
  • stukje Trassi
  • 1 Kippenbouillionblok (of maggiblokje)
  • 1 peper Madame Jeanette (heel laten)
  • 1 peper Lombok (in ringen gesneden)
  • 2 Salam blaadjes
  • 1 mespuntje Suiker
  • Zout (naar smaak)
  • zwarte peper (naar smaak)
  • 1 thee lepel 5 kruidenpoeder
  • Zoete ketjap (Ketjap Manis A)
  • Zoute Ketjap (Black soy no.1)
  • Olie

Instructies
 

  • Kip in stukjes snijden en doe ze in een schaal
  • Doe de half van de fijngesneden ui, geperste knoflook en lomboks erbij, en meng alles door elkaar.
  • De rest van de kruiden, laos, gember, zout, zwarte peper, 5-kruidenpoeder, salamblaadjes en een beetje van de zoete en zoute ketjap bij het vlees voegen en goed mengen. Even marineren mag, maar is niet nodig.
  • Zonnebloemolie verhitten in een ruime wok.
  • Voeg de andere half van de gesneden ui toe en bak deze licht bruin
  • Voeg de gesneden tomaat, kippenbouillonblok en een mestputn suiker toe en bak alles goed aan
  • De gemarineerde kip toevoegen en alles goed bakken
  • De Trassie toevoegen
  • De ketjap naar smaak toevoegen, tot een mooie bruine kleur
  • Voeg een beetje water (half kopje) toe om de kip te laten sudderen, en doe de Madame Jeanette erbij
  • Laat de kip ketjap stoven tot de kip gaar is en een beetje saus overblijft
  • Indien het gerecht gaar en op smaak is, voeg dan de fijngesneden selderij over het gerecht
  • Doe het vuur uit en laat het even staan