Een pittig Surinaams kipgerecht. Deze kan je net zo heet maken als je wilt. Heerlijk met Bami, Nasi of Rijst.

kip in ketjap
Ingrediƫnten
- 1 kilo Kip (dijen, drum stuks, kipfilet of hele kip)
- 1 grote Rode UI (fijngesneden)
- 5 teentjes knoflook (geperst)
- 1 Tomaat (in stukjes gesneden)
- 1 stuk Laos (3cm)
- 1 stuk Gember (3cm)
- 2 takjes Selderij (fijn gesneden)
- stukje Trassi
- 1 Kippenbouillionblok (of maggiblokje)
- 1 peper Madame Jeanette (heel laten)
- 1 peper Lombok (in ringen gesneden)
- 2 Salam blaadjes
- 1 mespuntje Suiker
- Zout (naar smaak)
- zwarte peper (naar smaak)
- 1 thee lepel 5 kruidenpoeder
- Zoete ketjap (Ketjap Manis A)
- Zoute Ketjap (Black soy no.1)
- Olie
Instructies
- Kip in stukjes snijden en doe ze in een schaal
- Doe de half van de fijngesneden ui, geperste knoflook en lomboks erbij, en meng alles door elkaar.
- De rest van de kruiden, laos, gember, zout, zwarte peper, 5-kruidenpoeder, salamblaadjes en een beetje van de zoete en zoute ketjap bij het vlees voegen en goed mengen. Even marineren mag, maar is niet nodig.
- Zonnebloemolie verhitten in een ruime wok.
- Voeg de andere half van de gesneden ui toe en bak deze licht bruin
- Voeg de gesneden tomaat, kippenbouillonblok en een mestputn suiker toe en bak alles goed aan
- De gemarineerde kip toevoegen en alles goed bakken
- De Trassie toevoegen
- De ketjap naar smaak toevoegen, tot een mooie bruine kleur
- Voeg een beetje water (half kopje) toe om de kip te laten sudderen, en doe de Madame Jeanette erbij
- Laat de kip ketjap stoven tot de kip gaar is en een beetje saus overblijft
- Indien het gerecht gaar en op smaak is, voeg dan de fijngesneden selderij over het gerecht
- Doe het vuur uit en laat het even staan