Surinaams Bami word gemaakt van spaghetti. Het is een makkelijk te maken recept.  Optioneel kan je gekookt of gebakken kipfilet of kippedij filet toevoegen. Deze wel eerst pluizen of in kleine stukjes snijden. Vaak doe ik dit als ik geen zin of tijd heb om vlees naast te koken. Bami is een basis gerecht. Heerlijk met kip uit de oven of met kip soja.

Bami Surinaams

Gang: Hoofdgerecht, Noedels
Keuken: Surinaams, Surinaams-Javaans
Yield: 5 personen

Materials

  • 500 gr Spaghetti (Om bami te maken word gebruik gemaakt van spaghetti)
  • 1 st Ui (gesnipperd)
  • 4 tn knoflook (gesnipperd)
  • 1 tl Tomaten puree
  • 1 st Gember (optioneel) (vers a 2 cm in 2 stukjes gesneden)
  • 1 st Trassi ( ong. 1 cm groot)
  • 1 tl Laos Poeder
  • 1 tl Gember Poeder
  • 1 tl Piment Poeder
  • 1 tl Kentjour Poeder
  • 1 tl Aji-No-Moto
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 st Salam Blad
  • 4 el Zoute Ketjap (meer of minder naar smaak) (Black soy No 1)
  • 2 el Zoete ketjap (meer of minder naar smaak) (ketjap Manis (A))
  • 2 a 3 takjes Selderij (grof gehakt)
  • 2 a 3 el Zonnebloem of olijf olie

Instructies

  • Spaghetti beetgaar koken in ruime pan, met 2 maggi blokjes. Zie ook aanwijzing op de verpakking. Indien klaar, giet de spaghetti af in een vergiet en schep deze terug in de pan. Doe een halve eetlepel olie, 1 el zoute en 1 el zoete ketjap in en meng deze goed door elkaar.
  • Verhit een ruime wok met 3 el zonnebloem olie. Laat dit heet worden. Fruit de ui en knoflook voor ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de volgende kruiden toe: Trassi, Laos, Gember, Piment, en Kentjour poeder, Zwarte peper en Aji-No_moto.
  • Let op dat het niet gaat aanbranden, doe anders ongeveer 3 el water erbij. Bak alles op een laag vuurtje voor ongeveer 2 a 3 minuten.
  • Tomatenpuree erbij en kook een minuutje mee.
  • Bij een laag vuurtje schenk je dan 3 el zoute en 1 el zoete ketjap erbij.
  • Schep de helft van de spaghetti nu erdoor. Doe dit rustig en neem de tijd. Gebruik 2 grote kooklepels om alles goed door elkaar te mengen. Voeg daarna de rest van de spaghetti erbij en rustig op een laag vuur alles goed omscheppen.
  • Proef of alles op smaak is, zo niet dan pas je deze aan door extra zoete of zoute ketjap toe te voegen. Schep nu de grof gehaakt selderij door heen. Vuur uit zetten, en de Bami is klaar.
  • Let op! Bami niet afdekken met een deksel indien het nog warm is. Wil je het toch afdekken, doe dat keuken paper over de wok heen.

Notities

Eet deze bami samen met kip sate of Surinaams kip. Komkommerzuur en  ketjap sambal mag er niet bij ontbreken.